A pálinkáról

Talán a világ egyik legrégebbi ismereteként tartják számon az italkészítés tudományát. Az emberi találékonyság és szorgalom által több ezer év alatt nemesedtek ki az erjesztett és égetett szeszes italok készítésének gyakorlati eljárásai. Minden italnak megvan a maga szépsége, de a pálinka egy kicsit másabb, különlegesebb, mint a többi. A sör megnyugtat, pihentet, a bor tüzel és csalogat. A pálinka a napfényből lett gyümölcs kristálytiszta újjászületése. Nem csalogat, nem kér, nem alkuszik. Csak van az önmaga kristálytiszta valójában, akár a bölcsesség.

MIT IS NEVEZHETÜNK PÁLINKÁNAK?

A pálinka olyan, 100%-ban gyümölcsből készült párlat, amely semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat ( így hozzáadott cukrot vagy mézet sem ), kizárólag Magyarországon termett vagy termelt nemes és vadgyümölcs, illetve szőlőtörköly és aszú-szőlőtörköly lehet az alapanyaga, s a gyümölcsöt, illetve törkölyt Magyarországon cefrézték, párolták, érlelték és palackozták, és minimum 37,5% V/V alkoholtartalommal kell rendelkeznie.

A PÁLINKAFOGYASZTÁSRÓL RÖVIDEN

A jó minőségű pálinka hűen tükrözi az adott gyümölcs illat-és ízvilágát, íze hosszú lecsengésű, illatában és ízében összetéveszthetetlenül felismerhető annak a gyümölcsnek az aromája, amelyből készült. Illata kellemes, fény felé tartva áttetszően csillog. Fogyasztása 18-20 °C-on ajánlott.

Az igazán jó pálinka fogyasztása után az embernek nem szabad másnaposan kelnie, feje és gyomra tiszta kell legyen. Régen faluhelyen a mindennapi, egészséges élet része volt, hogy hajnalban pár cent pálinkával köszöntötték az új napot, majd kezdték el a kora reggeli munkavégzést, s utána jó étvággyal tudtak reggelizni.

KÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK

A pálinkák készülhetnek többféle lepárlási technológiával, de alapvetően megkülönböztetettek az ún. kisüsti pálinkák, melyek jellemzően legfeljebb 1000 liter térfogatú, rézüstben, kétlépcsős lepárlással készülnek. Az ún. erősítő feltétes egymenetes rendszereken készült párlatokhoz képest a kisüsti párlatok egy ízükben karakteresebb, egyedi ízvilágot nyújtanak.

A frissen készült pálinkákat legalább 3 hónapig pihentetni kell, de van olyan pálinka is – például a magos szatmári szilvapálinka -, amelynél 6-9 hónapos pihentetés szükséges.

A párlatban ezen idő alatt helyreáll az egyensúly, megszűnik a nyersessége, letisztul és lekerekedik.

A PÁLINKAFOGYASZTÁSRÓL BŐVEBBEN

A pálinkafogyasztás helyes szabályairól a következő oldalon tájékozódhat részletesebben: kattintson ide.